حکومت افغانستان میگوید نگرانیهای خود را در بارۀ متن توافقنامۀ صلح میان امریکا و طالبان با مقامهای امریکایی شریک کرده است.
با این که نشستهای صلح میان امریکا و طالبان وارد نهمین دور خود شده است و متن توافق نامهای هم از نتایج مبهم این نشستها در دست امریکا و طالبان است. اما هنوز روی مواد این توافقنامه اختلاف نظر و جنجال هایی وجود دارد که همین اختلافها نگرانیهایی را نیز به همراه داشته است. حکومت افغانستان در موضعگیریهای جدیدش به گونه ای واضح این نگرانیها را مطرح ساخته است. به تازهگی وحید عمر مشاور مطبوعاتی رئیس جمهور نیز در یک نشست خبری در کابل گفت: "در این توافقنامه سه مورد نیاز به بحث عمیق دارد" اما او از این موارد نام نبرد.
پس از آنکه زلمی خلیلزاد فرستادۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان دور نهم مذاکرات خود با طالبان در قطر را به پایان رساند و روز دوشنبۀ هفتۀ جاری جزئیات پیشنویس توافقنامه با طالبان را با رییس جمهور و رئیس اجرائیه شریک کرد، حکومت افغانستان در بارۀ این توافقنامه ابراز نگرانی کرد و همچنین از امریکا وضاحت خواست.
وحید عمر مشاور مطبوعاتی رئیس جمهور محمد اشرف غنی، روز پنجشنبه در یک نشست خبری در کابل گفت، این نگرانی با مقامهای امریکایی شریک شده است.
"نگرانیها بینهایت زیاد اند، نه تنها در داخل حکومت بلکه در بین مردم افغانستان نگرانی وجود دارد، مردم افغانستان در گذشته نتایج معاملات عجولانه را دیده اند. ما به نمایندگی از مردم افغانستان نگرانیهایی را که خیلی جدی استند، چند نگرانی ای را که در بارۀ این توافقنامه جدیاند، به نمایندههای امریکا رساندهایم."
آقای عمر میگوید نگرانی در بارۀ توافقنامه از طرف مردم افغانستان است و حکومت افغانستان به نمایندگی از مردم در بارۀ این توافقنامه از امریکا وضاحت خواسته است.
آقای عمر در اشاره به پیشنویس توافقنامه میان امریکا و طالبان گفت: "افغانها نمیخواهند در پی یک توافق عجولانه صلح تأمین شود، بلکه به گفتهی او، افغانها صلحی را میخواهند که در آن به تمام ارزشها احترام شود."
وی در بخشی از صحبتهایش گفت: "حکومت افغانستان برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ارادۀ جدی دارد. پالیسی دولت واضح است. انتخابات حتمی است. انتخابات شدنی است. ششم میزان روز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است. آرزوی ما از نهادهای انتخاباتی، نهادهای ناظر انتخاباتی، رسانهها و مردم این است که در قسمت برگزاری انتخابات شفاف، که در آن هیچ گونه تقلب نباشد، کمک کنند."
سوال اینجا است که نگرانی حکومت در شرایط حساس کنونی به چی معنی است؟
جاوید کوهستانی یکی از تحلیلگران سیاسی و امنیتی به رادیو آزادی گفت: "مقامهای کنونی حکومت میخواهند برای حفظ قدرت، فرصت به میان آمده را از دست دهند. یکی از پیامدهای احتمالی توافقنامۀ صلح احتمالا به تعویق افتادن انتخابات، ایجاد یک ادارۀ سرپرست برای مشارکت طالبان است، حکومت افغانستان در آینده خودش را در چنین نظام مشارکتی دیده نمیتواند، برای همین به مقاومت و مخالف برخاسته است."
- حکومت افغانستان در حالی از پیشنویس توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان ابراز نگرانی دارد که مجلۀ تایم در گزارش نوشته که مایک پمپیو وزیر خارجۀ امریکا علاقه ندارد تا در پای این توافقنامه امضا کند.
مجله مینویسد که این توافقنامه دوام مبارزه سربازان امریکایی در برابر القاعده و تروریزم، بقای حکومت تحت حمایه کشورهای خارجی و حتی ختم جنگ در این کشور را تضمین نمیتواند.
وزارت خارجۀ امریکا پس از انتشار این خبر، گفته که هدف اظهارات پمپئو این بوده که هرگاه رئیس جمهور ایالات متحده بر سر توافقنامه مشوره کند، پس از آن او این توافقنامه را امضا خواهد کرد.