پانزدهم جوزا برابر است با پنجم جون، آغاز هفته حفاظت از محیط زیست.
در افغانستان از این روز در حالی تجلیل میشود که در این کشور مشکلات محیط زیستی رو به افزایش است.
اداره ملی حفاظت از محیط زیست این کشور نیز از وضعیت ناگوار محیط زیست در کابل و برخی شهر های کشور نگران است.
مسئولان این اداره، افزایش نفوس در شهر ها، عدم همکاری ادارات مربوط و عدم تطبیق قوانین را از عوامل عمدۀ خراب شدن وضعیت محیط زیست و آلودهگی هوا عنوان میکنند.
عزتالله صدیقی معاون مسلکی اداره ملی حفاظت از محیط زیست به رادیو آزادی گفت: "برای خریداری دستگاه نظارت از کیفیت هوا طرح ترتیب شده که با نهاد های تمویل کننده مالی شریک میشود، در حال حاضر مشکلات اساسی ما کمبود بودجه و عملی نشدن قوانین از سوی مردم و برخی ادارات مربوط است، در مجموع موضوع محیط زیست جدید است و مسئله تخنیکی موضوع دیگری است که ما با آن روبهرو هستیم."
مسئولان این اداره هشدار میدهند که اگر حکومت موضوع محیط زیست را در اولویت کاریاش قرار ندهد، وضعیت بدتر از این خواهد شد.
کم توجهی در بخش محیط زیست و افزایش نفوس در کابل سبب شده تا این شهر در جمع پایتختهای آلوده جهان شامل شود.
اداره حفاظت از محیط زیست، استفاده تیلهای بیکیفیت در موتر ها، خراب بودن سرکها، افزایش نفوس، موجودیت داشهای خشت، استفاده از مواد سوخت بیکیفیت و زغال سنگ در حمامها، هوتلها و فابریکات را از عوامل آلودهگی هوا در پایتخت عنوان میکنند.
اما انجمن حفاظت از محیط زیست میگوید، وارد کردن تیلهای بیکیفیت از طریق مرز های کشور و بیپروایی ادارات مربوط در آلودهگی محیط زیست نقش دارند.
حمد الله یوسفی سخنگوی این نهاد میگوید: "در بخش آگاهی عامه کار نشده است، همینگونه از طریق سرحدات به گونه غیر قانونی تیل بیکیفیت وارد میشود، در کابل حتی موتر های کهنه و دودزا که هوا را آلوده میکنند توقف داده نمیشوند، این تمامش مشکلات را به بار آورده است."
قابل یادآوری است که پیش از این حکومت روز های پنجشنبه را به این دلیل در کابل رخصتی اعلان کرده بود تا تردد موتر ها کاهش یابد و جلو آلودهگی هوا گرفته شود.
اما در ماه حوت سال گذشته حکومت رخصتیهای روز پنجشنبه را لغو کرد.
در همین حال عبدالولی مدقق معاون پیشین اداره محیط زیست میگوید، اداراتی که در بخش حفاظت از محیط زیست مسئولیت دارند، در این بخش مسئولیت خود را ادا نکردهاند.
آقای مدقق میافزاید: "آن عده از ادارات دولتی که در بخش محیط زیست مستقیماً نقش دارند، متأسفانه آنها به این مسئله توجه نکرده اند و ما شاهد هستیم که هر سال مشکلات محیط زیستی افزایش میابد."
بر اساس معلومات وزارت صحت عامه افغانستان، سالانه هزاران تن به خصوص کودکان به دلیل آلودهگی هوا و محیط زیست نامناسب زندهگی خود را از دست میدهند.
در ۱۴ سال گذشته به گونه تکرار در باره محیط زیست نا مناسب نگرانیهای مطرح شدهاند، اما دیده میشود که این نگرانیها پا برجا است و مسئولین دولتی نتوانسته اند برای حل این مشکلات راه حل اساسی را جستجو کنند.