متخصصین بخش آب و زمین افغانستان میگویند که از دو سال به این طرف در آب های سطحی هشت بیلیون متر مکعب کاهش به میان آمده است در حالی که این رقم در گذشته تا ۵۷ بیلیون مترمکعب میرسید.
تغییرات اقلیمی، خشکسالی، افزایش نفوس، ساخت خانهها و شهرک ها بالای زمین های زراعتی، فابریکات تولیدی، نبود منابع آبی، بی احتیاطی در استفاده از آب و موارد عوامل دیگر اند که سطح آب را در تمام افغانستان بخصوص در ده شهر بزرگ کاهش داده است.
این مطلب را متخصصین امور در اکادمی علوم افغانستان به روز دوشنبه در نشست که زیر نام (ارزیابی کاهش آب در ده شهر بزرگ کشور) برگزار شده بود بیان کردند.
آنان در مقالههای تحقیقی شان درپیوند به موضوع گفتند که هرگاه به این مشکل تدابیرگرفته نشود و اقلیم ها تغییر نکند در چند سال پیشرو تمام افغانستان بخصوص ده شهر بزرگ کشور با مشکلات زیاد کمبود آب مواجه خواهند شد.
محمد نعیم اقرار یکی از این متخصصین در مورد گفت:
"در سال ۲۰۱۶ سطح آب در کشور به ۵۷ بیلیون متر مکعب میرسید و حالا ۴۹ بیلیون متر مکعب میباشد که در آن کاهش آمده است، در سال ۲۰۳۰ میلادی به ۴۳ بیلیون متر مکعب کاهش پیدا میکند، آبهای زیر زمینی ما ۱۸ بیلیون متر مکعب است و هرگاه وضعیت به همین گونه ادامه یابد در سال ۲۰۵۰ این آب به نصف میرسد."
متخصصین افغان گفتند که در اکثر مناطق افغانستان سطح آبهای زیر زمینی تا ۲۲ متر پائین رفته است.
به گفته آنان در حال حاضر برخی مناطق شمالی و جنوبی و منطقه مربوط به حوزه هریرود با تهدید کاهش آب روبهرو است.
چند روز قبل گزارشهای هم به نشر رسیده بود که ولایت هلمند در تناسب به دیگر ولایات کشور با تهدید کمبود آب روبهرو شدهاست.
به اساس معلومات اکادمی علوم افغانستان افزایش مصرف آب در پروژههای انکشافی در مناطق شهری، کاهش بارندهگیها در مناطق دور دست، کندن چاههای عمیق برای زراعت، منابع آبی را کاهش داده است.
شرکت کنندهگان سیمینار تاکید کردند که ارگانهای ذیربط دولتی نباید تنها انتظار تغییر اقلیم را داشته باشند بلکه برای برطرف ساختن مشکلات کاهش آب تدابیر تخنیکی را اتخاذ کنند.
وزارت انرژی و آب افغانستان مشکلات کمبود آب در کشور را می پذیرد اما میگوید که برای بندها و منابع آبی تدابیر اتخاذ شده است.
محمد نعیم توخی رئیس هایدروجیولوجی این وزارت میگوید:
"وزارت انرژی و آب پروژه تغذیه مصنوعی یا احیای دوباره آب را روی دست دارد که بند آب شاتوت را روی دست دارد تا بتوانیم به شهرکابل آب کافی برسانیم، به همین گونه به سطح کشور بند های آب زیادی را در نظرداریم که برخی آنها در حال مطالعه و دیزاین و برخی هم در حال ساخت و ساز استند."
آقای توخی در کنار کم شدن آب به آلودهگی آبها نیز اشاره کرده و میگوید که در مناطق مسکونی، پارک های صنعتی، کندن چاه های بیش از حد برای زراعت سبب شده است که آب های پاک آلوده شوند.
وی ابراز امیدواری کرد که بدون ضرورت از کندن چاه های عمیق خودداری شود.
گزارش: جاوید حسن زاده