لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۲۵

شکیب مستغنی: در نشست تاشکند جایی برای اشتراک طالبان وجود ندارد


وزارت خارجه افغانستان هر گونه دعوت از نماینده‌های طالبان را برای اشتراک در نشست تاشکند رد می‌کند.

پیش از این وزارت خارجه ازبکستان، روز دوشنبه گفت که احتمال اشتراک طالبان در نشست دو هفته بعد در آن کشور خیلی اندک است.

در کابل احمد شکیب مستغنی سخنگوی وزارت امور خارجه به رادیو آزادی گفت، در نشست تاشکند، نه حکومت افغانستان و نه هم مقام‌های ازبکستان از طالبان برای شرکت دعوت کرده‌اند.

حکومت افغانستان می‌گوید، برای طالبان در نشست تاشکند جایی برای اشتراک وجود ندارد.

این نشست بین‌المللی در ۲۶ و ۲۷ ماه مارچ در پایتخت ازبکستان برگزار خواهد شد.

احمد شکیب مستغنی سخنگوی وزارت خارجه افغانستان می‌گوید، در نشست تاشکند، تنها دیپلومات‌های کشورهای منطقه و جهان دعوت شده‌اند و قرار است آن‌ها میکانیزم و چگونگی مذاکرات صلح افغانستان را به بحث گیرند.

وی گفت:

"در این نشست چون نشستی است که در آن صرف مقامات عالی رتبه دولتی از کشور‌ها اشتراک می‌داشته باشند، اشتراک طالبان مد نظر نبوده."

پیش از این وزارت خارجه ازبکستان عصر دوشنبه در یک خبرنامه گفت که شاید طالبان در نشست تاشکند شرکت نکنند.

در کابل سخنگوی وزارت خارجه افغانستان می‌گوید، روز اول این نشست از سوی رئیسان جمهور افغانستان و ازبکستان افتتاح خواهد شد.

به‌گفته احمد شکیب مستغنی، علاوه بر وزیران خارجه دو کشور که میزبان استند، نماینده‌ها و دیپلومات‌های ارشد پاکستان، ایران، ترکمنستان، تاجکستان، قرغزستان، قزاقستان، روسیه، چین، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، ترکیه، بریتانیا، جرمنی، امریکا، سازمان ملل‌متحد و اتحادیه اروپا در نشست تاشکند اشتراک می‌کنند.

افغانستان و ازبکستان، ۱۳۷ کیلومتر مرز مشترک دارند که توسط دریای آمو در شمال افغانستان از هم جدا شده‌اند.

اخیراً معین سیاسی وزارت امور خارجه به رادیو آزادی گفت، روابط کابل با تاشکند تغییر کرده و در سطح افزایش چشم‌گیر نسبت به گذشته شده‌است.

حکمت خلیل کرزی افزود که این روابط در چندین بخش، هم برای افغانستان و هم برای ازبکستان ضروری است.

حکمت خلیل کرزی معین سیاسی وزارت خارجه افغانستان
حکمت خلیل کرزی معین سیاسی وزارت خارجه افغانستان

وی افزود:

"ازبکستان برای افغانستان یک وسیله خیلی خوب شد. برای تجارت و ترانزیت ما بهترین وسیله است. با استفاده از خاک ازبکستان ما می‌توانیم با قزاقستان، چین و روسیه تجارت داشته باشیم."

با توجه به اهمیت کشورهای آسیای میانه برای افغانستان و در آستانه برگزاری نشست تاشکند، تا هنوز طالبان هیچ‌گونه تمایلی به مذاکرات صلح با حکومت افغانستان نشان نداده‌اند.

این گروه می‌خواهد با امریکا مذاکره کند، زیرا ماه گذشته به صورت علنی گفت که خواستش گفتگو‌های مستقیم، بدون حضور حکومت‌های افغانستان و پاکستان با ایالات متحده است.

انتظار می‌رود در نشست دو هفته بعد در تاشکند، شرکت کننده‌ها خواهان برگزاری مذاکرات صلح میان حکومت افغانستان و طالبان شوند، چیزی که در گذشته بار‌ها مطرح شده، اما از سوی طالبان پذیرفته نشده و همواره بی‌نتیجه مانده‌است.

گزارش: جاوید نعیمی

XS
SM
MD
LG