به کارگیری الفاظ زشت و رکیک از سوی برخی از سیاسیون در برابر یکدیگر نگرانیهای تازهای را به میان آوردهاست و حتی مشرانو جرگه میگوید که این کار سبب وخامت اوضاع در افغانستان میشود.
هئیت اداری این جرگه و شماری از احزاب سیاسی میگویند که حملههای لفظی برخی سیاسیون بر یکدیگر به نفع این کشور نبوده و باید از آن خودداری شود.
بهگفته آنان استفاده این الفاظ خلاف عرف دیپلوماتیک بوده و سبب افزایش تنشها در این کشور میشود.
محمد آصف صدیقی معاون دوم مشرانو جرگه میگوید که تنشهای لفظی میان سیاسیون بر افکار عامه نیز تأثیرات منفی داشته و وحدت ملی را صدمه میزند.
آقای صدیقی روز سه شنبه «۲۴ دلو ۱۳۹۶» به رادیو آزادی گفت که حملات لفظی چهرههای سیاسی جز آب ریختن در آسیاب دشمن چیزی دیگری نیست.
آقای صدیقی میافزاید:
"در شرایط کنونی که ما در افغانستان در حالت بسیار بدی قرار داریم و این چنین انتقادها را مطرح میکنیم، در حقیقت نا آگاهانه و بهگونه غیر مستقیم مخالفان مسلح را حمایت و همکاری میکنیم. فکر میکنم که آنان تا هنوز درک نکردهاند که ملتشان در بدترین شرایط قرار دارند، آنان اکثراً و بارها منافع شخصیشان را ترجیح دادهاند."
این در حالیست که به تازهگی عطا محمد نور والی قبلی بلخ در یک گردهمایی در مزارشریف گفتهاست که اگر محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان سوره "فیل" را درست قرائت کرد وی حاضر است از کرسی ولایت بلخ کنار برود.
پیش از آن آقای نور عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه را مار آستین خواند و گفت که دندانهایش را خواهد کشید.
از سوی هم پس از نشر مصاحبه گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی با یکی از تلویزیونهای خصوصی در مورد حملات انتحاری و استشهادی روزنامه آرمان ملی به نقل از امرالله صالح رئیس پیشین امنیت ملی وی را بیمار خواند و گفت که آقای حکمتیار به درمان روانی نیاز دارد.
گلبدین حکمتیار نیز پیش از این در برخی موارد بر شماری از احزاب و چهرههای سیاسی و جهادی پیشین به شدت انتقاد کرده و انتقادهای وی با واکنشهای تند روبهرو شدهاست.
حتی در واکنش به انتقادهای آقای حکمتیار وی از سوی عطا محمد نور والی پیشین بلخ به تخریب نظام متهم شد و لفظ تسلیم شده به دولت را در برابر وی به کار برد.
عبیدالله بارکزی یک عضو ولسی جرگه نیز چندی پیش در نشست عمومی این جرگه گفت که احمد شاه مسعود قهرمان ملی نه، بلکه قهرمان پنجشیر است که این سخنان وی واکنشهای تندی را برانگیخت.
در این حال شماری از احزاب سیاسی استفاده از کلمات زشت و حساسیت برانگیز را از سوی چهرههای سیاسی به نفع افغانستان نمیدانند.
عبدالهادی ارغندیوال رئیس حزب اسلامی در این باره میگوید:
"استفاده از همچو الفاظ در برابر همدیگر در شرایط کنونی که دشمنان افغانستان از آن استفاده ابزاری میبرند مفید و مؤثر واقع نمیشود. تلاش میشود که از شدت جنگ و ادامه وضعیت کنونی جلوگیری شود پس این کار در این زمینه مفید واقع نمیشود، به این خاطر ما جداً طرفدار این هستیم که از این حرفها باید جلوگیری صورت گیرد."
پیش از این در شورای ملی افغانستان نیز بارها برخوردهای لفظی صورت گرفته و حتی بعضاً به هتک حرمت و برخوردهای فزیکی به همراه شدهاست.
مشتاق رحیم از کارشناسان سیاسی افغان نیز با اشاره به تنشهای لفظی میان برخی از سیاسیون میگوید که بهجای اهانت به اشخاص باید سیاستها نقد شوند تا بهگفته وی نتیجهبخش باشد و اذهان عامه را به جهت درست سمت و سو دهد.
گزارش: نسیم شفق