در مجلس سنای امریکا دیروز در مورد استراتژی رئیس جمهور دونالد ترمپ برای افغانستان بحث شد.
برخی از سناتوران امریکایی نسبت به کامیابی این استراتژی ابراز شک و تردید کردند.
- اعضای جمهوریخواه و دموکرات مجلس سنای امریکا به روز سه شنبه این سؤال را مطرح کردند که آیا استراتژی ترمپ در افغانستان میتواند به طولانیترین جنگ امریکا در افغانستان پایان بدهد یا خیر؟
مقامهای امریکایی تخمین میکنند که این جنگ امسال بیش از ۴۵ میلیارد دالر هزینه خواهد برداشت.
ترمپ در ماه آگست پارسال استراتژی جدید امریکا در مورد افغانستان و جنوب آسیا را بعد از مشورههای زیاد اعلان کرد.
اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنای امریکا در نخستین نشست استماعیهشان در رابطه به این استراتژی نگرانی خود را به مقامات وزارتهای خارجه و دفاع امریکا ابراز کردند و گفتند که این پلان هدفاش در زمینه وادار ساختن طالبان به گفتگوهای صلح را به دست نخواهد آورد.
باب کورکر سناتور جمهوریخواه رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای امریکا این استراتژی را نسبت به استراتژی بارک اوباما بهتر دانست، زیرا بهگفته وی این استراتژی محدود به جدول زمانی نیست و بر اساس آن بر پاکستان فشار وارد میشود تا از حمایت طالبان دست بکشد و همکاری منطقهای را افزایش میدهد.
اما آقای کورکر افزود، اعضای کانگرس میخواهند بدانند که افغانستان چه زمانی به این مرحله خواهد رسید که بدون حمایت کشورهای غربی و دیگر کشورها به پای خود ایستاد شود.
سناتور دموکرات کریس کونز گفت، فکر میکند که یک راه روشن خروج از افغانستان مد نظر گرفته نشدهاست و تشویش دارد که طالبان به سادهگی انتظار میکشند که چه زمانی ما افغانستان را ترک میکنیم، بدون در نظرداشت اینکه چه مدتی در آنجا باقی میمانیم.
رند پاول سناتور جمهوریخواه گفت، تعداد نظامیان امریکایی در افغانستان بر اساس پلان دونالد ترمپ به ۱۵ هزار تن خواهد رسید، در حالیکه بهگفته وی حکومت بارک اوباما با ۱۰۰ هزار سرباز نتوانست طالبان را به گفتوگوهای صلح حاضر سازد.
جان سالیوان معاون وزارت خارجه امریکا و ریندر شریوَر معاون وزارت دفاع ایالات متحده در امور امنیت آسیا و پاسیفیک ازین استراتژی دفاع کردند و گفتند که این استراتژی مانند استراتژی اوباما بر جدول زمانی نه، بلکه بر پیشرفت عملی متمرکز است.
سالیوان افزود، خروج نظامیان امریکایی از افغانستان به پیروزی طالبان تمام خواهد شد و این گروه ممکن به القاعده پناه بدهد تا مانند ۱۱ سپتمبر سال ۲۰۰۱ بر امریکا حمله کند.
نه سالیوان و نه هم شریور میتوانند، تخمین کنند که چه تعداد از شورشیان با نیروهای افغان میجنگند و چه تعداد از شورشیان به آغاز گفتوگوهای صلح با حکومت افغانستان تمایل دارند.
سالیوان گفت، پاکستان با وجود تعلیق حدود دو میلیارد دالر کمک امنیتی واشنگتن به اسلامآباد و تهدید اقدامات بیشتر، به تقاضای ترمپ مبنی بر نابودی پناهگاههای طالبان و دیگر تندروان مسلح در قلمرواش توجه نمیکند.
وی میگوید، ما زمانی روی رفع این تعلیق غور خواهیم کرد که در ارتباط به نگرانیهای ما شاهد اقدامات قاطع و پایدار باشیم.
پاکستان پیوسته اتهامها در خصوص حمایت این کشور از طالبان را رد کردهاست.