اعلام رخصتیهای پیهم از سوی حکومت انتقادهای را از سوی اتحادیه کارگران افغانستان و شماری از اعضای ولسی جرگه به همراه شدهاست.
این اتحادیه و شماری از نمایندهگان مردم در ولسی جرگه رخصتیهای پیهم را ضربه محکم به اقتصاد و تحصیلات درین کشور میخوانند.
آنان میگویند حکومت با این کار نهتنها زیربنای اقتصادی را ضربه میزند و صدها تن را از کار باز داشته، بلکه نصاب تعلیمی نیز عقب میماند و این همه زیانیست برای مردم و دولت.
رئیس اتحادیه کارگران روز چهارشنبه به رادیو آزادی گفت، دولت باید بداند که صدمه تعطیلیهای پیهم جبران ناپذیر است.
معروف قادری گفت که در کنار رخصتی به مناسبت روزهای ملی، رخصتیهای پیهم دیگر از سوی حکومت بخش خصوصی را ضربه میزند.
او افزود:
"متأسفانه ما شاهد هستیم که در ماه چند روز برعلاوه رخصتیهای ملی چندین روز رخصتیهای پیهم اعلام میگردد، برعلاوه اینکه ادارههای دولتی تعطیل میشود و کار وجود ندارد، بخش خصوصی نیز آسیبهای فروان میبیند که این صدمه جبران ناپذیر است که به پیکر جامعه وارد میشود و جبران آن ممکن نیست."
وزارت کار و امور اجتماعی روز چهارشنبه را بهخاطر برگزاری نشست سام در کابل رخصتی عمومی اعلام کرد.
نمایندهگان مردم در ولسی جرگه میگویند به علت آنکه فردا پنجشنبه است و در میان دو روز رخصتی یعنی چهارشنبه و جمعه قرار گرفتهاست، مأموران دولتی باید رخصتی کنند که این خود برای دولت زیان بار است.
بهگفته آنان همچو رخصتیها همواره تکرار شده و حتی حکومت در برخی موارد چهار روز را نیز رخصتی اعلام کرده، در حالیکه بهگفته آنان در دیگر کشورها به اقتصاد و وقت ارزش میدهند و از لحظات استفاده میکنند.
رمضان بشردوست یکی از نمایندهگان مردم در ولسی جرگه میگوید، کسانی که بهخاطر اعلام تعطیلات چند روزه از کار باز داشته شدهاند، نان آوران خانوادههایشان استند.
او افزود:
"هرگاه کنفرانس برگزار میکنند مردم را رخصت میکنند تا کشته نشوند، اینها اگر واقعا وجدان پاک داشته باشند دلسوزی به مالیه دهندهگان خود میداشتند، چنین نمیکنند. کشورهای که به پیشرفت رسیدهاند کشورهایی بودهاند که رهبرانشان محور اقتصاد کار و زحمت را میبینند، اما از اینها نباید انتظار داشت زیرا تخصص در اقتصاد ندارند و اگر از طرف دیگر فکر کنیم که چقدر به تحصیلات و نصاب تعلیمی ما صدمه میرسد."
آقای بشردوست اعلام رخصتیهای پیهم از سوی حکومت را به نهادهای تحصیلی و آموزشی نیز زیان بار میخواند و میگوید، جوانانی که در نهادهای خصوصی و دولتی تحصیل میکنند نیز از این رخصتیها متضرر میشوند.
در این میان عبدالفتاح احمدزی سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی میگوید رخصتی روزهای مناسبتی را که در تقویم درج شدهاست این وزارت تنظیم کرده، اما اعلام رخصتیها بهخاطر برگزاری نشستها در کابل از سوی آنان تنظیم نمیشود.
با این همه شاه حسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی رئیس جمهور درین مورد میگوید:
"رهبران حکومت مصروف برنامۀ بسیار مهم استند که تأثیرات مستقیم به زندهگی مردم دارد، در سایر ولایات کار به صورت عادی جریان دارد، در کابل نیز تمام نهادها بهشمول شفاخانهها و نیروهای پولیس مصروف ارائه خدمات و کار استند، چون هدف دشمن این است که مانع نشستهای مهم شود، بناً نشست سام مهم است و نشستهای ملی و بینالمللی که باشد حکومت برای تأمین امنیت آن تدابیر میگیرد."
با آنکه شماری از نمایندهگان مردم پیامد رخصتیهای پیهم را برای اقتصاد و آموزش و پرورش یک صدمه میخوانند، اما ریاست جمهوری میگوید، برای اینکه از ازدحام ترافیکی و رویدادهای دیگری در روزهای برگزاری نشستها و کنفرانسهای مهم جلوگیری شود، در برخی موارد تنها در شهر کابل رخصتی اعلام میکنند.
گزارش: نظیفه محبوبی