لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۲۸

حکومت افغانستان باید در سازمان های اقتصادی عضویت فعال داشته باشد


برخی از کارشناسان سیاسی و اقتصادی می‌گویند، حکومت افغانستان بایدبه اساس پالیسی اقتصادی معیاری، در سازمان‌های همکاری‌های اقتصادی منطقوی و سازمان های مشترک همکاری‌ها به حیث یک عضو فعال خود را ثابت سازد.

آنها روز چهارشنبه در یک سیمینار که از سوی اکادمی علوم راه اندازی گردیده بود گفتند، افغانستان هم اکنون در بخش همکاری‌های اقتصادی عضویت حدود ۱۵ سازمان را دارد.

اما به گفته آنها، به دلیل ضعف پالیسی‌های اقتصادی این کشور نتوانسته که در این سازمان ها نقش قابل ملاحظهء داشته و یا هم استفاده لازم از این سازمان‌ها نماید.

محمد اسلم افضلی سرپرست اکادمی علوم افغانستان در مورد چنین می‌گوید:
"یکیاز مشکلات کلیدی که افغانستان نتوانسته درست بهره برداری کند از این سازمان ها عدم موجودیت استراتیژی درست در بخش سیاست خارجی افغانستان متاسفانه که باز هم شخصیت های که در پست های کلیدی نظام آمده اند آنها نزدیک نگر بودند دور نگر نبودند."

در این سیمینار بیشتر در مورد چگونگی استفاده افغانستان از سارک یا سازمان همکاری‌های کشورهای جنوب آسیا، شانگ های یا سازمان همکاری‌های اقتصادی منطقه ییو ایکو یا سازمان همکاری های اقتصادی فرهنگی بحث صورت گرفت.

برخی از کارشناسان اقتصادی می‌گویند، از یک سو افغانستان بخاطر پالیسی ضعیف که داشت نتوانسته کمک های این سازمان ها را جلب نماید از طرف دیگر این سازمان ها به تعهدات شان در موارد چون انکشاف اقتصادی، مبارزه با تروریزم و مواد مخدر درست عمل نکرده اند.

آنها همچنان گفتند، افغانستان باید در این سازمان ها توانمندی سیاسی و اقتصادی خود را ثابت کندتا به حیث یک عضو با ثبات شناخته شود.

سید مسعود استاد فاکولته اقتصاد پوهنتون کابل می‌گوید:
"سازمان‌های منطقوی و سازمان بین المللی در افغانستان ناکام بوده اند ناشی می‌شود از چند عامل، عامل درونی عدم مدیریت خوب، دوم اینکه این سازمان ها کاملاً با افغانستان صادقانه حرکت نکردند و سوم اینکه یک وابسته گی سیاسی مربوط می شود به یک تعداد قدرت ها."
افغانستان در حال حاضر عضویت حدود پانزده سازمان بزرگ و کوچک را دارد و در نشست های برخی از سازمان های مهم به حیث ناظر اشتراک می‌کند.

محمد قربان حقجو رییس آیسا یا اداره حمایت از سرمایه گذاری افغانستان در مورد استفاده بهتر این کشور از سازمان‌های منطقوی چنین می‌گوید:

"ما سیاست خارجی خود را قسمی ترتیب دهیم که با کشورهای که منافع داریم با آنها بیشترین روابط سیاسی را داشته باشیم این مسأله به یک آجندای ملی مبدل گردد نه تنها وزارت خارجه بلکه وزارت تجارت نقش خود را بازی کند در بخش مسایل ترانزیت و تجارت وزارت ترانسپورت، مالیه، آب و برق و زراعت یعنی تمام وزارت خانه های ما همه تصامیم در چوکات سازمان ها گرفته می‌شود آنرا جدی گرفته تعقیب نمایند."

به گفته کارشناسان، افغانستان بخاطر پیشرفت اقتصادی، تجارت، و پروژه های زیربنایی نباید به کمک های خارجی تکیه کند بلکه با فعال ساختن چشمه‌های تولیدی و حضور فعال در سازمان‌های اقتصادی، منطقوی و جهانی باید اقتصاد اش را تقویت کند.

آنها تأکید کردند که حکومت افغانستان باید از موقعیت جغرافیایی اش استفاده موثر کرده و خود را به حیث پل تجارتی و ترانزیتی میان کشورهای جنوب آسیا و آسیای میانه ثابت سازد.

گزارش: فرشته ندا

XS
SM
MD
LG