لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۳

هشت ثور روز پیروزی مجاهدین و نا به سامانی ها!


با آنکه هشتم ثور در افغانستان روز پیروزی مجاهدین بود اما بخاطر جنگ های داخلی در کابل مردم عام آن روز را خوب توصیف نمی کنند.

مردم و چهره های سیاسی می گویند، پس از سرنگون شدن حکومت داکتر نجیب الله در سال 1371 شماری از سران جهادی بخاطر بدست آوردن قدرت جنگ های داخلی را در کابل آغاز کردند.

بیست و دو سال قبل از امروز مجاهدین حکومت اسلامی را به رهبری صبغت الله مجددی در کابل به میان آوردند که پس از چند ماه برهان الدین ربانی قدرت را از حکومت صبغت الله مجددی بدست آورد و جنگ های داخلی آغاز شد.

جنگ های داخلی چهرهء کابل را به ویرانه مبدل کرد و ده ها هزار تن در این جنگ ها کشته، زخمی و معلول شدند.

مردم عام در رابطه به هشتم ثور و روز پیروزی مجاهدین دیدگاه های متفاوت دارند.

یک تن در مورد به رادیو آزادی چنین گفت:

« دوره هشتم ثور وضعیت بسیار خراب بود مردم گشت و گذار کرده نمی توانست زندگی بسیار سخت بود جنگ بود تمام مردم مهاجر شدند و یا هم بسیاری جوانان کشته و زخمی شدند.»

در سال های اول پس از پیروزی، هشتم ثور روز پیروزی مجاهدین طی مراسم خاص نظامی در حضور رهبران پیشین جهادی در کابل و ولایات مختلف برگزار می گردید.

اما پس آنکه مخالفان مسلح در سال 1387 بالای این مراسم حمله کردند مراسم هشت ثور به گونه مختصر تنها در ارگ ریاست جمهوری برگزار می گردد.

شماری از رهبران پیشین جهادی با آنکه آن روز را یک روز تاریخی در کشور می دانند اما می گویند هشتم ثور مشکلات جدی را در کشور به میان آورده است.

محمد امین وقاد یک تن از سران جهادی به رادیو آزادی گفت، آن عده سران جهادی مقصر اند که بخاطر بدست آوردن قدرت جنگ های داخلی را در کابل آغاز کردند:

« هشت ثور که روز پیروزی مجاهدین بود درست است که پیروزی شان به حال خودش قابل قدر است که منتج شد به برگشت استقلال و آزادی، اما عوارضی که در نتیجه سوء تفاهم بین استاد ربانی و حکمتیار بود منجر به کشته شدن مردم و ویرانی کابل گردید.»

با آنکه 17 سال از جنگ های داخلی مجاهدین در کابل می گذرد اما هنوز هم ساختمان های ویران شده و باقی مانده از این درگیری ها در کابل به چشم می خورد.

یکی از این ساختمان ها قصر دارالامان است که در اثر جنگ های داخلی مجاهدین به مخروبه مبدل شده است.

در عین حال شماری از کارشناسان با محکوم کردن جنگ های داخلی در کابل می گویند، در عقب این جنگ ها استخبارات منطقه و جهان دست داشتند.

زبیر شفیقی یک تن از کارشناسان امور سیاسی در مورد گفت:

« رهبران جهادی بخاطر کرسی و اقتدار جنگ های داخلی را شروع کردند در پهلوی آن بسیار ماهرانه استخبارات منطقه و جهان در این دخیل بودند.»

کارشناسان امور سیاسی با اشاره به مشکلات 36 ساله در کشور می گویند، یگانه راه حل در خصوص به میان آوردن صلح و ثبات در کشور مذاکرات سیاسی می باشد.

آنها بدین باور اند در صورتیکه طرف های درگیری در افغانستان از تجارب گذشته خود استفاده درست نکنند درگیری ها همین طور ادامه می یابد.

فرشته ندا
XS
SM
MD
LG