لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۳۰

اداره دیابت: 850 هزار تن در افغانستان به مرض شکر مبتلا اند


به اساس یافته های اداره بین المللی دیابت یا شکر که به مناسبت تجلیل از روز جهانی شکر به نشر رسیده، هم اکنون حدود هشتصد و پنجاه هزار تن در افغانستان مبتلا به این مریضی اند. این مطالعات که در سال 2012 میلادی انجام شده نشان میدهد نزده هزار و هفتصد و هفتاد سه تن به دلیل داشتن بیماری شکر جان های شان را از دست داده اند.

در این حال وزارت صحت عامه افغانستان می گوید، بخاطر جلوگیری از گسترش مرض شکر روی تهیه یک ستراتیژی جامع کار می کند. داکتر کنشکا بکتاش ترکستانی سخنگوی این وزارت به روز پنجشنبه در صحبت با رادیو ازادی در مورد گفت:

« ما یک استراتیژی جامع و ملی را برای کنترول امراض ساری بشمول دیابت ترتیب دادیم که این استراتیژی به زودی در عمل به اجرا گذاشته خواهد شد و در روشنی آن تلاش خواهد شد که در میزان مرگ و میر ناشی از دیابت در کشور کاهش بیاید. »

اما آقای ترکستانی می گوید که تحقیق تازه در ارتباط به مرض دیابت در کشور صورت نگرفته و اکنون معلوم نیست که این مرض افزایش یافته یا کاهش. از روز جهانی دیابت همه ساله در 14 ماه نومبر در سراسر جهان تجلیل می شود.

استفاده از غذا های غیر صحی، عدم فعالیت های فزیکی، گرفتن وزن غیر نورمال و موجودیت شکر به شکل ارثی از جمله عوامل به میان آمدن این مرض خوانده شده است. بر بنیاد اعلامیه اداره بین المللی دیابت، ارقام مریضان این بیماری 382 میلیون تن در جهان میرسد، که ممکن این رقم تا سال 2035 به 592 میلیون افزایش یابد.

در این اعلامیه آمده است که هم اکنون 382 میلیون نفر در جهان بیماری دیابت دارند که نصف آن را زنان تشکیل میدهد. در ارتباط به گزارش سازمان بین المللی شکر با شماری از افرادی که مبتلا به بیماری شکر اند صحبت کردیم.

جان آقا مرد 52 ساله ای است که از مدت پنج سال به این طرف از مبتلا شدن به مرض شکر رنج می برد:
« من بسیار احساس تشنه گی می کردم، تشناب زیاد میرفتم همین شکل یک احساس برایم پیدا شد باز رفتم به شفاخانه و معاینات کردم در معاینه نشان داد که شکر دارم. داکتران به ما توسعه می کنند که چربی زیاد بخصوص که جامد باشند استفاده نکنید. من بعضی اوقات پرهیز می کنم و به همین خاطر سبزجات زیاد استفاده می کنم. »

پس برای کنترول بیماری شکر چی باید کرد؟ حبیب گل آریوبی داکتر در مرکز کنترول شکر در کابل برای کنترول این بیماری اینگونه سفارش دارد:
« عموم مردم باید فعالیت فزیکی خود داشته باشند، از رژیم غذایی مساعد استفاده کنند حبوبات و سبزجات بیشتر استفاده کنند. بر مریضان که مبتلا به شکر اند باید روزانه در حدود 45 دقیقه پیاده روی داشته باشند و کسانی که مصاب مرض شکر نیستند آنها باید در قسمت کاهش وزن شان توجه جدی داشته باشند. »

به اساس معلومات اداره بین المللی دیابت بیشتر واقعات بیماری شکر در افراد بین سنین 40 تا 55 سال دیده می شود. در گزارش سازمان بین المللی شکر آمده است که سالانه حدود یک میلیون تن به خاطر داشتن مرض شکر اعضای بدن شان قطعه می شوند و 500 هزار دیگر از کار می افتد. در گزارش همچنان آمده است که 1.5 میلیون تن دیگر بینایی چشم هایشان را از دست می دهند.


فریبا واحدی
XS
SM
MD
LG